maanantai 17. helmikuuta 2014

The Things They Carried

Tim O'Brien, The Things They Carried (1990). Flamingo, London, UK, 1991.

Collegesta valmistuttuaan yhdysvaltalainen Tim O'Brien palveli Vietnamissa vuoden ajan 1970-luvun taitteessa. Kirjailijana hän on tehnyt suorastaan uran Vietnamin sotaa käsittelevistä teoksista, joista The Things They Carried lienee tunnetuin. The Things They Carried on saman aiheen ympärille nivoutuvien novellien kokoelma. Kuten joissain muissakin O'Brienin Vietnamin sotaa käsittelevissä teoksissa, näkökulma on pohdiskeleva ja kirjailijan omiin sotakokemuksiin pohjautuva.

Sodankäynnin historiassaan John Keegan toteaa, että vuosisadasta toiseen  jalkaväkisotilaan varusteet ovat painaneet noin 30 kiloa. Sitä painavammat kantamukset alkavat tuottaa väsymystä ja alentaa taistelukuntoa. Novelli The Things They Carried kertoo, mitä yhdysvaltalaiset jalkaväkisotilaat kantoivat muassaan viidakon partiointiretkillään. Tehtävästä ja toimenkuvasta riippuen vaatteiden, aseiden, ammusten ja muiden varusteiden kokoonpano vaihteli. Novellin sotilaat kantoivat myös haaveita, kirjeitä, arpia, valokuvia, muistoja ja syyllisyyttä, jotka painoivat varusteita enemmän. Joskus he kantoivat toisiaan. Luutnantti Jimmy Crossin joukkueesta kuolee mies. Cross kokee syyllisyyttä ja yrittää karistaa sodan ulkopuoliset asiat harteiltaan ollakseen valppaampi. Kantamisen kielikuva toimii upeasti varusteiden, kokemusten ja vaikeuksien kanssa.

Kokoelman muut kertomukset eivät aivan yllä nimikkonovellin tasolle. Niissä ei ole samaa tiivistä teemaa ja toteavaa kertojan ääntä, vaan O'Brien yrittää kuorruttaa tarinoitaan tulkinnalla ja metahöpinällä. O'Brien kertoo vaikeuksistaan osallistua "epäselvään" sotaan, mutta päätyy rintamalle ihan pelkästään häpeän pelosta. Hän kertoo tappamastaan vietnamilaisesta sotilaasta. Hän kertoo sodanjälkeen itsemurhan tehneestä aseveljestään. Hän kuvailee kuolemaa, ryhmädynamiikkaa, pelkäämistä, epäonnea ja ystävien menetystä. Hän kertoo sotajuttuja. Aito sotajuttu ei ole opettavainen tai moralisoiva, eikä sen totuuspohja ole tärkeä. Tarinan sisäinen totuus on tärkeämpi.

Kirja on osa ihminen sodassa -lukuhaasteurakkaani.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti