perjantai 4. heinäkuuta 2014

Schindler's Ark

Thomas Keneally, Schindler's Ark (1982). Sceptre Publishing, London, UK, 2007.

Vuonna 1980 australialainen kirjailija Thomas Keneally päätyi sattumalta Yhdysvalloissa ollessaan matkalaukkukauppaan, jota piti Puolan juutalainen ja entinen keskitysleirivanki Poldek Pfefferberg. Kun kävi ilmi, että Keneally on kirjailija, Pfefferberg kaivoi esiin mittavan aineiston Oskar Schindleristä, saksalaisesta tehtaanjohtajasta, joka pelasti toista tuhatta juutalaista tuhoamisleireiltä. Pfefferberg oli vuosien ajan yrittänyt saada elokuvapiirejä kiinnostumaan aiheesta mutta tuloksetta. Keneally kirjoitti Schindleristä kirjan, joka voitti Man Booker -palkinnon ja josta Steven Spielberg ohjasi seitsemän Oscaria kahmineen Schindlerin lista -elokuvan.

Sotaa käyvä valtio tarvitsee kaikenlaisia varusteita ja erityisesti ammuksia, joiden toimitussopimukset voivat olla erittäin tuottoisia. Saksalaiset saivat omista ideologisista syistä sotavuosina käyttöönsä  orjatyövoimaa, usein juutalaisia, valloitetuilta alueilta. Schindler's Ark kertoo elosteluun taipuvaisen opportunistin heräämisen. Oskar Schindler on viinaan ja naisiin menevä natsipuolueen jäsen, joka ostaa halvalla juutalaisten omistaman tehtaan Krakovan läheltä ja turvautuu lahjontaan saadakseen sopimuksia armeijan kanssa. Hän näkee sodan tuomat mahdollisuudet ja aikoo käyttää niitä hyväkseen.

Schindler huomaa kuitenkin jotkut työntekijänsä korvaamattomiksi ja joutuu käyttämään kaikkia keinoja vetääkseen heidät tuhoamiskoneiston säälimättömistä kynsistä. Kun Schindler yllättäen sattuu todistamaan juutalaisten häätämistä Krakovan getosta, hän alkaakin käyttää viehätysvoimaansa ja korruptoituneen liikemiehen keinovalikoimaa tehtaansa ja erityisesti sen työntekijöiden suojelemiseen. Hän lahjoo, huijaa ja valehtelee pitääkseen työntekijät poissa tuhoamisleireiltä. Kun venäläiset alkavat lähestyä idästä, hän joutuu siirtämään tehtaansa lännemmäksi. Samaan aikaan hänen niskaansa hengittää gestapo, joka jäljittää lahjuksia ja kirjanpitoepäselvyyksiä.

Schindler's Ark on vaikuttava. Fasismin pensselin jälki näkyy instituutioissa, ihmisissä ja ihmiskohtaloissa. Keneally antaa tapahtumien edetä näennäisesti omalla painollaan eikä syöksy niitä selittämään. Silti jollain tapaa etääntynyt kerronta, yksityiskohtien vyöry ja tietynlainen katkelmallisuus saavat tekstin tuntumaan tietokirjalta enemmän kuin romaanilta. Kirja on kuitenkin parempi kuin elokuva - erityisesti kaksitahoisen Schindlerin takia.

Kirja jatkaa ponnisteluitani ihminen sodassa -lukuhaasteessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

O niin kuin oikeus

Kun entisen aviomiehen (so., ensimmäisen entisen aviomiehen) pienvaraston sisältö päätyy huutokaupattavaksi maksamattomien laskujen vuoksi,...