Rebecca West (1892-1982) oli brittiläinen kirjailija, toimittaja ja kirjallisuuskriitikko. Romaanien ohella hän kirjoitti lukuisia arvosteluja sanomalehtiin, piti luentoja, toimi äänekkäästi naisten äänioikeuden puolesta ja työskenteli toimittajana naisasialiikkeen lehdissä.
The Return of the Soldier on Westin esikoisteos vuodelta 1918. Kertoja Jenny asuu yhdessä serkkunsa suloisen vaimon Kittyn kanssa valtavassa talossa, jota he ovat sisustaneet hillityn onnelliseksi. Kaikki heijastelee perinnettä ja luokka-asemaa. Naiset odottavat miestä sodasta kotiin. Ovelle tulee kuitenkin tuntematon nainen, Margaret, joka kertoo miehen haavoittuneen. Miksi naiset eivät ole saaneet tietoa virallista reittiä? Naiset pelaavat herkkävaistoista peliä, jossa Margaret joutuu altavastaajaksi yläluokkaisten asukkaiden kanssa.
Kitty brutally permitted a silence to fall. Our caller could not bear it, and broke it in a voice that nervousness had turned to a funny, diffident croak.Ensimmäinen maailmansota kaatoi kolme keisaria ja yhden sulttaanin. Kaikkialla vanha järjestys alkoi huojua. Rintamalla pappia ei enää kunnioitettu. Palvelijat eivät osanneet asioitaan. Talon naiset taistelevat säilyttääkseen sosiaalisen järjestyksen, mutta yhteiskunnallinen muutos saapuu heidän valtavan puutarhan suojaamaan pihaansa. Kapteeni Christopher Baldry palaa sodasta sotaneuroosin kourissa eikä muista vaimoaan tai taloaan. Hän muistaa ainoastaan Margaretin viidentoista vuoden takaa. Teollisen tuottama sotaneuroosi on uhka paitsi idealisoidulle käsitykselle sodasta ja tietenkin avioliitolle myös sosiaaliselle järjestykselle.
Kerronta on epävarmaa: Chrisin aikakäsitys horjuu, ja kertoja liikkuu toisen käden tietojen, muistojen ja tapahtumien välillä. Tarinan käänteet eivät ole kuitenkaan aivan uskottavia. Oivallukset ja mielenliikutukset sisälsivät aavistuksen goottikauhutarinoiden tuoksua, vaikka kirjalla ei ole mitään tekemistä kauhu-genren kanssa. Oli miten oli, ehkä vähitellen näiden kirjojen myötä alan ymmärtää, millainen muutos teollistuminen oli ja mihin modernismi reagoi.
Tarina käsittelee sotaa, joten tämä kirja aloittaa urakkani Ihminen sodassa -lukuhaasteessa.
No niin, se on jo puolet sotamiehestä valmiina. ;)
VastaaPoistaEnsimmäinen maailmansota on todella kiinnostava teema ja britti-imperiumin sekä luokkayhteiskunnan hidas hajoaminen samoin. Tosin en takaa siihen teemaan tämän kirjan kautta uppoavani, mutta jotain vastaavaa voisi harkita.
Kiitos. Jotain natsoja pitää saada ennen vuodenvaihdetta!
PoistaLukuhaaste on siitä hyvä, että tulee keskityttyä johonkin aiheeseen vähän pidemmäksi aikaa. Oiskohan ensi vuosi viimeinkin Beevorin vuosi?
Ensimmäinen maailmansota on siitä kiitollinen aihe, että siihen liittyy myös kulttuurista ja kirjallista murrosta. Psykoanalyytikot alkavat manata ihmisistä esiin hallitsemattomia intohimoja, koneellistuminen muuttaa maaseutua ja sähkövalot tuottavat uuden lukevan yleisön. Hurjaa meininkiä.