torstai 25. elokuuta 2016

Abaddon's Gate

James S. A. Corey, Abaddon's Gate. Orbit, New York, NY, USA, 2013.

Kun Venuksessa muhinut vierasperäinen protomolekyyli siirtyy Uranuksen kiertoradalle ja rakentaa sinne renkaan, paikalle syöksyvät Maan, Marsin ja ulkoplaneettojen sota- ja tutkimusalukset. James Holden haluaisi olla jossain aivan muualla, mutta kohtalo vääntää myös hänet miehistöineen renkaan läheisyyteen. Tietokoneviruksen sitten kaapatessa Holdenin aluksen viestintälaitteet ja aseistuksen, kohtalo paljastuu määrätietoiseksi ja kostonhimoiseksi terroristiksi. Ennen kuin asiaa saadaan selvitettyä kaikkien alusten liike kiertoradalla hidastuu äkillisesti.

James S. A. Coreyn avaruusoopperasarjan kolmas osa Abaddon's Gate (2013) jatkaa toiminnantäyteistä tieteistarinaa. Corey, tai siis nimimerkin takana kirjoittajakaksikko Ty Franck ja Daniel Abraham, jatkaa melkein kaikin tavoin edellisten osien linjalla, mutta tapahtumien edetessä kirjan teemaksi nousee pelko ja ihmisen kyky käsitellä sitä. Väkivalta tarjoaa alkuun ratkaisuita ja nopeita voittoja, mutta tilanteen lukkiuduttua sotilailta ja uhoajilta loppuvat keinot. Ikään kuin mausteeksi Corey heittää epäilyksiä juuri sen tieteistoiminnan ylle, jonka varassa koko sarja kulkee — olematta mitään elämää suurempaa problematisointia. Kuten modernissa viihdekirjallisuudessa on tapana, ratkaisut tuottavat odottamattomia seurauksia, eikä mikään voitto ole lopullinen — tai edes kovin suuri. Jos päähenkilö oivaltaakin jotain, muut ihmiset eivät muutu.

Poliittiset jännitteet, elämälle vihamielinen avaruus, teknologinen lavastus ja hieman kyyninen ihmiskuva tuottavat edelleen viihdyttävää tieteistoimintaa. Abaddon's Gate on tervetullut teeman ja rytminvaihdos kahden edellisen kirjan jälkeen.

6 kommenttia:

  1. Sulla on kyllä hyvä blogi mulle, omituinen yhdistelmä jota en uskonut todeksi. Nimittäin löydän täältä vinkkejä sekä itselleni että miehelleni - jonka maku kirjojen, ja leffojenkin, suhteen sijaitsee maailmankaikkeuden äärimmäisen kaukaisella rajalla omastani. Siis juuri tämä genre josta nyt kirjoitat, scifi... huhh!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, olipa mukavasti sanottu. :-) Tämän eri suuntiin sinkoilevan mielenkiinnon vuoksi käsitykseni eri genreistä on aika köykäinen.

      Syfy-kanava teki muuten tämän kirjasarjan pohjalta televisiosarjan The Expanse. Sen IMDB-arvio on päälle 8 (8.2/10), eli alaan vihkiytyneet ovat pitäneet.

      Poista
  2. Taisin innostua turhan aikaisin: eihän tätäkään esim ole suomennettu. Siinä tulee se rajoitus miehellä, kuten oikeastaan itsellänikin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmi. Kirja on ollut sen verran suosittu, että joku sen saattaa hyvinkin suomentaa. "Yksin Marsissa" julkaistiin kirjana, kun siinä oli myönteistä julkisuutta takana.

      Poista
  3. Piti jatkaa tätä sarjaa mutta Suomalaisessa tuli Ryan Gattiksen "All Involved" vastaan ja se valitettavasti voitti. Ei muuta kuin seuraavaksi Kindle latinkiin ja Corey-kaksikkoa lataamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, tuo Gattishan kuulostaa hyvältä. Ehtisiköhän sen ujuttaa johonkin kohtaan lukupinoa...

      Poista

O niin kuin oikeus

Kun entisen aviomiehen (so., ensimmäisen entisen aviomiehen) pienvaraston sisältö päätyy huutokaupattavaksi maksamattomien laskujen vuoksi,...