torstai 8. elokuuta 2013

PostgreSQL: Up and Running

Regina Obe ja Leo Hsu, PostgreSQL: Up and Running. A Practical Guide to the Advanced Open Source Database. O'Reilly Media, Sebastobol, CA, USA, 2012.

PostgreSQL on relaatiotietokannan hallintajärjestelmä. Sitä on kehitetty avoimen lähdekoodin projektina ammoisista ajoista; viimeisin julkaistu versio ilmestyi keväällä 2013. Regina Obe ja Leo Hsu ovat paikkatietojärjestelmien asiantuntijoita, ja tämä on heidän toinen yhteinen tietokirjansa.

PostgreSQL: Up and Running on helppolukuinen johdanto Postgresin käyttöönottoon ja ylläpitoon. Relaatiotietokannat ja niissä käytettävä kyselykieli SQL oletetaan tunnetuiksi. Kirjoittajat esittelevät PostgreSQL:n asetuksia, käyttäjäryhmien ja tietokantojen hallintaa, asennettavia lisäosia, varmuuskopiointia ja tähän kaikkeen käytettäviä työkaluja psql ja pgAdmin.

PostgreSQL sisältää SQL:n perustietotyypit, mutta Obe ja Hsu käyvät läpi tietokannan erikoisemmat tietotyypit kuten SERIAL-, ARRAY-, XML- ja aikatietotyypit. Tietokantataulujen, -näkymien ja -indeksien osalta PostgreSQL tarjoaa hieman standardista poikkeavia vaihtoehtoja. Talletettuja proseduureja, jotka PostgreSQL:ssä ovat yksinkertaisesti funktioita, voi kirjoittaa eri kielin, myös C:llä tai Perlillä. Kirjoittajat antavat lopuksi vinkkejä kyselyiden nopeuttamiseen ja analysointiin sekä datan replikointiin ja palveluiden pystyttämiseen.

Obe ja Hsu kirjoittavat helppolukuista englantia, joka alaan perehtyneelle avautuu vaivatta. Melkein poikkeuksetta kirja käsittelee aiheita pintapuolisesti, eikä pelkästään kirjan avulla esimerkiksi GIST- tai GIN-indeksien pystyttäminen tule onnistumaan. Tekstissä onkin paljon hyperlinkkejä internetistä löytyvään dokumentaatioon. Täten PostgreSQL: Up and Running on tiivis, noin 160-sivuinen johdanto asioihin, joita Postgresin kanssa kannattaa ottaa huomioon. Kirja tarjoaa vähän tiiviin johdannon ulkopuolella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti