maanantai 5. elokuuta 2013

TextMate

James Edward Gray II, TextMate: Power Editing for the Mac (2007). Pragmatic Bookshelf, 2009.

TextMate on Allan Odgaardin Mac OS X -käyttöjärjestelmälle kirjoittama tekstinkäsittelyohjelma. Se ei ole WYSIWYG, eli se sopii erinomaisesti tekstitiedostojen, kuten ohjelmakoodin, kirjoittamiseen. Olen käyttänyt TextMatea satunnaisesti vuodesta 2005, mutta, koska Mac sisältää Emacsin, en ole jaksanut perehtyä TextMateen sen enempää (siinä toimivat monet Emacsin näppäimistökomennotkin). Koska tarkoitus on perehtyä Ruby on Railsiin (uudestaan), on paikallaan aloittaa se työkalujen suunnalta; TextMate on ollut erityisesti Rails-kehittäjien suosiossa.

Grayn kirja TextMate tarjoaa aivan alkuun lyhyen taustan ohjelman historiasta, asentamisesta ja kirjan käyttämistä näppäimistökonventioista. Sitten kirja valaisee tekstineditointia. Tekstinkäsittelyn perusasiat oletetaan tunnetuiksi, ja Gray pureutuu TextMaten projekti- ja tiedostohallintaan, tekstialueiden valintaan ja säännöllisten lausekkeiden soveltamiseen haku- ja korvauskomennoissa.

TextMatessa on myös viljalti kielikohtaisia automaatioita esim. useimmille ohjelmointikielille, joiden avulla voi paitsi tuottaa myös kääntää tai validoida koodia, käynnistää testejä ja komentorivikehotteita. TextMaten voi kytkeä myös osaksi sähköpostiohjelmaa tai versionhallintatyökaluksi. Lisäksi usein toistettavia tekstikatkelmia voi koota talteen ja täydentää kirjoitettavaan dokumenttiin pikanäppäimin. Usein toistettavat rutiinit voi tallentaa ja ajaa samaan tapaan pikanäppäimin.

Lopuksi Gray uhraa hyvän sivumäärän kielille ja kieliopeille. Ohjelmointikielet ja dokumenttikielet (HTML, JSON) ovat formaaleja kieliä, ja tekstinkäsittelyohjelma voi helpottaa käyttäjää validoimalla dokumentin, korostamalla kieliopin rakennetta ja niin edelleen. Lisäksi Gray käy läpi TextMaten asetukset ja muunneltavat teemat.

Tietokoneohjelmista kirjoitetut kirjat tapaavat vanheta melko nopeasti. Tämäkin teos on jo vuosia vanha. Hankin Grayn teoksen Pragmatic Bookshelfin alennusmyynnistä. Suuri osa ohjeista löytyisi varmasti verkosta, mutta PDF kulkee kätevästi mukana. Gray kirjoittaa helppolukuista käpistelyproosaa, joka varmasti aukeaa myös maallikoille. Mitään ihmeellistä kirja ei sisällä; se on jäsennelty opas TextMaten käyttöön.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti